Phnom Penh

15/2 Onze gids staat al vroeg voor de deur, we sluiten ons ontbijt af en klimmen infoto29-2 foto29-1de riskja’s die klaar staan, voor een een eerste kennismaking met Phnom Penh. In een tocht van een uur rijden we langs alle highlights van het centrum die we later gaan foto29-3bezoeken.

We werden voor het Royal Palace afgezet en keken bij het palies naar binnen, bezochten de tempel, museum van gebruiksvoorwerpen, foto galerij waar ook nog foto29-4foto29-6onze oud minister Luns (toen voorzitter va de VN) met koning Sihanoek te zien is, en andere fraaie foto29-5gebouwen. Op het terrein staan 4 grote (Stupa) grafmonumenten die de urnen van koningen herbergen. Het busje staat klaar om ons foto29-7naar de Tuol Sleng museum te brengen, in de tijd van de Rode Kmer werd deze school de beruchte gevangenis S21. Hier werden tussen foto29-10 1975 en 1979 vele gevangen genomen Cambodjanen ondervraagt, gemarteld en uiteindelijk op foto29-8transport gezet om vermoord te worden. Erg indrukwekkend, te meer omdat de Rode Kmer hierover ook veel gedocumenteerd heeft. Aan het einde staat ex gevangende en een van de weinige overlevende Chum Mey, zijn boek te signeren. Dan worden we naar het 15 km verder gelegen Choeunk Ek foto29-11Genocidal Center gebracht. Hier werden de nog levende gevangenen s’nachts foto29-13heengebracht en vermoord. In een groot aantal massa graven werden 20.000 Cambodjanen en enkele Westerlingen gevonden. Uiteindelijke kregen de botresten van velen een plek in het grote gedenk Stupa. Een wandeling over dit terrein en de 17 bijzondere plekken werd ondersteund door audio in het Nederlands. We kregen zo niet alleen informatie over deze plekken maar ook over de achtergronden van deze verschrikkelijke periode. Als afsluiting bezochten we het kleine museum en zagen we een documentaire. Het bezoek aan de gevangenis en foto29-12 het genocide centrum komt behoorlijk binnen, vooral als je bedenkt dat de mensheid er toch foto29-15weinig van leert en de geschiedenis zich op andere plekken herhaalt. We laten de geplande lunch schieten en gaan terug naar het hotel om nog wat bij te foto29-14komen en te zwemmen. We dineren in het restaurant van het hotel, was weer prima, vervolgens nog even contact met de familie via Facetime.

16/2 Onze laatste dag in Cambodja, vanavond vliegen we naar Hong Kong om foto30-1vannacht door te vliegen naar Schiphol. We maken er een relax dagje van, mogen tot 12 uur op de kamers blijven en gaan daarna bij het zwembad zitten. De temperatuur gaat weer over de 30 graden dus zo houden tot 4 uur wel vol. Dan komt het busje weer voor om ons naar Phnom Penh International Airport te brengen.

Dit bericht is geplaatst in Vietnam 2015. Bookmark de permalink.

4 reacties op Phnom Penh

  1. Laura schreef:

    Wat gaat het snel!!! Geniet nog even van het warme weer en het mooie landschap.
    Want voor dat jullie het weten landen jullie weer veilig in NL.
    Groetjes!!!
    Laura.

  2. hans en joke schreef:

    Hoi luitjes,
    ik ben net te laat jullie een goede reis te wensen!!
    we dachten dat jullie donderdag terug kwamen.
    maar wat hebben jullie een prachtige vakantie gehad!
    we hopen dat jullie terug reis ook weer goed verlopen is.
    we zijn heel benieuwd naar jullie verdere verhalen.
    tot snel Panc en Joke . groetjes Hans en Joke

  3. jos en elly schreef:

    Wat een schitterende reis hadden jullie! Prachtige verhalen en foto’s! Nu weer terug naar het koude Nederland. Goede reis en tot ziens.

  4. Dirk schreef:

    Een goede reis terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.